Hoe kleed ik me op de fiets, nu het kouder wordt?

Gepubliceerd op 5 december 2021 om 15:25

De herfst is duidelijk in het land. Het is kouder, het regent vaker, de dagen worden korter… Ook de vriestemperaturen zitten er snel aan te komen. De ‘goesting’ om op dergelijke dagen op de fiets te kruipen is dan ook niet altijd groot.

Sommigen zoeken hun heil op de rollen of op Zwift, maar toch gaat niets boven het fietsen in de buitenlucht.

 

Het allerbelangrijkste om de koude tijdens de komende maanden te trotseren is de kledij die je draagt tijdens het fietsen.

Er zijn 2 belangrijke basisprincipes waar je als (beginnende) wielrenner best rekening mee houdt alvorens je op de fiets stapt:

  • Onder 16°C doe je lange kleding aan, maw, lange broek (eventueel ¾) en trui met lange mouwen, ofwel been- en armstukken.
  • Draag op jouw bovenlichaam bij koudere temperaturen steeds 3 lagen. Een onderlaag die het zweet afvoert, een tussenlaag die je warm houdt en een bovenlaag die wind en/of regen (sneeuw) tegenhoudt.

 

Hoe kouder het wordt, hoe dikker die laagjes moeten zijn. Let wel op dat je je niet ‘over’kleedt. Als je te veel zweet en je wordt/blijft nat, dan zal je net sneller koud krijgen. Het is niet erg als je het eerste kwartier wat kouder/frisser hebt. Ook jouw motor moet even opwarmen. 😉 Maar heb je hierna nog steeds ijskoud dan ben je duidelijk ‘onder’kleed. Het omgekeerde is van toepassing als je na die 15 minuten al aan het zweten bent ‘als een rund’.

Even belangrijk is dat je jouw handen en voeten, maar ook jouw hoofd warm houdt. Handschoenen, overschoenen en een muts/petje onder de helm kunnen heel wat wonderen verrichten. Daarbij kan je een nekwarmer dragen om jouw hals en kin te beschermen tegen de koude. Voor jouw koude handen en voeten kan je eveneens in laagjes werken. Een dikkere kous over een dunne kous aantrekken. Bij vriestemperaturen kan je nog eens aluminiumfolie over de top van jouw schoenen doen alvorens jouw overschoenen aan te doen. Ook 2 paar handschoenen kunnen bij heel erge koude temperaturen  deugd doen.

Ieder lichaam is uniek en reageert ook anders op de koude. Experimenteren is de boodschap!

Ook al is het koud of kil, kruip de komende maanden op die fiets. Je zal extra genieten van de mooie en veranderende natuur en je immuunsysteem zal er eveneens wel bij varen. 

 

Zelf draag ik tijdens koudere dagen een thermisch ondershirt met lange mouwen, een vestje en een mouwloze windstopper (of regenjas met lange mouwen bij regen), een lange winterbroek (die is iets dikker, maar nog steeds voldoende ademend). Aan mijn voeten draag ik kousen van merhinowol, mijn koersschoenen en erboven overschoenen in neopreen. Verder draag ik handschoenen (ook in neopreen), een muts onder de helm (die eveneens mijn oren bedekt) en een nekwarmer in merhinowol. Ik draag altijd mijn koersbril om tranende ogen door de koude wind te vermijden. Ook opspattende regen en/of modder komen zo niet in jouw ogen terecht.

En verder: gewoon warm rijden. Laat die koude dus maar komen…

 

Wil je als beginnend fietser hulp bij het uitkiezen van de juiste kledij voor de koude wintermaanden, dan help ik jou hier graag bij.

Contacteer me vrijblijvend.

 

Hoe kleed jij je tijdens de komende hefst-/wintermaanden? Laat jouw reactie achter…


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.