Hoe bereid ik me voor op een toertocht? Deel 2

Gepubliceerd op 5 september 2021 om 20:40

Na de eerste 2 tips om de wielerkampioen in je zelf naar boven te halen, volgen hier nog 3 tips die je kunnen helpen in de voorbereiding op jouw toertocht.

 

Tip 3:

Bouw trainingen geleidelijk aan op

Probeer in eerste instantie jouw basisconditie te vergroten. Naar het einde toe kan je dan gerichter gaan trainen. Wil je bvb. eens de Luik-Bastenaken-Luik cyclo van 147km rijden, en je bent gewoon om wekelijks 60 km te rijden, dan kan je starten met 2 keer 60 km te rijden in eenzelfde week. Wekelijks met 10% opbouwen, is aangewezen. Wissel die trainingen af met kortere trainingen, waarbij je dan specifiek gaat focussen op het klimmen.

 

Tip 4:

Varieer in afstanden en parcours

Je hoeft dus niet elke week een rit van 147 km te doen om te slagen in jouw doel. Wissel kortere en langere trainingen af. Het is bovendien beter om 3 à 4 keer een kortere rit te rijden, dan slechts 1 lange per week. Doe bvb. in eenzelfde week 2 trainingen van 50 km en 1 langere van 90km.

Train ook specifiek op het terrein van jouw doelstelling. Als je van plan bent om de Mont Ventoux te gaan beklimmen volgende zomer, train dan niet alleen op het jaagpad langs de Schelde. Maar ga regelmatig rijden in de Vlaamse Ardennen en plan ook eens een weekendje in de Ardennen zelf, omdat je daar tot 5 à 6 km aan een stuk kan klimmen.

 

Tip 5:

Leer in groep rijden

Onderschat het in groep rijden niet. Als je amper met andere fietsers rijdt en je doet mee aan een cyclo, waar honderden tot soms wel duizenden fietsers aan deelnemen, dan kan dit wel eens beangstigend overkomen. Niet iedereen houdt namelijk rekening met de ‘beginnende’ of ‘minder ervaren’ fietser.

 

 

Benieuwd naar meer? Coming soon...


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.